Getuigenis van Lotte

Ik worstel al jaren met mijn gewicht. Diverse diëtisten vertelden me telkens weer over het belang van gezonde voeding en evenwichtig eten. Hierdoor kan ik mezelf bijna een voedingsexpert noemen 😉. In theorie. In praktijk kon ik het evenwichtig en gezond eten nooit volhouden. Het begon altijd veelbelovend en motiverend, maar zodra het afvallen trager ging of stagneerde, verviel ik in mijn oude gewoontes van veel en ongezond eten. Waardoor mijn zelfbeeld weer een deuk kreeg en ik dingen dacht als “Zie je wel dat je het niet kunt, dik varken dat je bent. Waarom doe je zelfs al die moeite? Het lukt toch niet.” Die toestand bleef duren tot de weegschaal weer een ontzettend ongelukkig makend getal aanwees… dan sleepte ik me naar een andere diëtiste in de hoop dat die me deze keer wel kon aanzetten om het vol te houden.

Mijn mama zag mijn geworstel met gewicht en zelfbeeld met lede ogen aan. Net als ik merkte ze dat mijn aanpak met diëtistes geen blijvend resultaat had en ze vermoedde dat het dikker zijn ook maar één aspect van mijn dipjes was, al leek het dan wel een heel belangrijk aspect. Precies omdat Anja rond voeding werkt, bracht ze me met Anja in contact. Ze leerde Anja kennen tijdens een coachopleiding.

Het kostte haar flink wat overredingskracht voor ik naar Anja ging. Wat zou Anja anders doen dan de diëtisten die ik al bezocht? Ik wist toch al alles van gezond eten? Wel ik had het mis. Anja heeft mij veel nieuwe dingen geleerd, vooral over mezelf en mijn manier van omgaan met eten. Want natuurlijk weet iedereen wel wat gezond eten is, maar hoe je jezelf ziet en welke plek eten in je leven heeft, daar zijn we ons vaak minder van bewust.

Anja liet me inzien dat ik niet enkel eet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Eten is zoveel meer. Het is een sociaal gebeuren, soms is het een troostmiddel, een manier om je gedachten te verzetten. Mede door Anja ontdekte ik dat ik eet uit frustratie, verdriet, verveling, gewoonte… Eenmaal je dat inziet en weet, kun je eraan werken. Gedurende dat hele proces van ontdekken wat eten voor mij persoonlijk betekent, ondersteunde en begeleidde Anja me om in al deze situaties mijn weg te vinden. Om mijn eetgewoontes maar ook mijn leven aan te passen. Om mijn gedachten over eten en vooral over mezelf kritisch te bekijken. Want ja, ik ben wat dikker dan gemiddeld maar dat mag mijn zelfbeeld niet onderuit halen. Gezond eten is belangrijk maar een gezond beeld over jezelf is nog belangrijker. Wat heeft het voor zin jezelf ongelukkig te denken? Ik sta stevig in mijn schoenen. Ik ben een jonge verstandige vrouw die best trots is op de reeds gezette levensstappen. Ik zet nog meer van die stappen en wil daarvan genieten.

Na Anja’s coaching vertelden mensen me dat ik straalde. Ik werd een betere versie van mezelf, actief, sportief, positief en met overduidelijk meer zelfvertrouwen. Ze leerde me hoe ik eten op een gezonde en evenwichtige manier kan inpassen in mijn leven. Ze leerde me naar mezelf te kijken zoals ik echt ben. Een jonge sterke vrouw met veel capaciteiten. Ik zeg niet dat alles in mijn leven nu rozengeur en maneschijn is. Ik zeg evenmin dat ik alleen nog maar gezond eet. Ik zeg wel dat Anja me kordaat op de goede weg zette. Het helpt als iemand dat doet, al is het daarna aan jou om die weg te blijven volgen. Dat kan met vallen en opstaan zijn. Dat maakt ook helemaal niet uit. Heel veel begint bij jezelf. Ik heb nu een beter beeld op wie ik ben en wil zijn. 

Lotte W.

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency