Focus op wat je wil

If you don't like where you are, move! You're not a tree.


Deze quote ben je waarschijnlijk wel al eens tegengekomen. Dit betekent niet dat je steeds je bruggen moet opblazen, wanneer je het niet naar je zin hebt. Dat kan ook niet altijd. Bovendien zou het vaak een vlucht zijn, weg van problemen. Dit betekent wel dat je in beweging moet komen, in de actie moet gaan. Zonder actie verandert er niets. Niet zelden gaan mensen zich dan als slachtoffer zien, alsof er toch niets aan te doen is en zij de hele situatie maar moeten ondergaan. Vergeet niet, je hebt altijd een keuze. Er zijn altijd factoren die je zelf in de hand hebt, al is het maar de manier waarop jij over de situatie denkt.


Een manier om je denken te veranderen, is door te focussen op wat jìj wil. Wat wil je anders voor jezelf? Waarom is dit zo belangrijk voor jou?

Wat maakt dat deze situatie voor jou niet houdbaar is? En op welke kleine factoren heb je zelf invloed? Wat is je einddoel en welke kleine verandering zou al een eerste verschil kunnen maken?


Eens je dat hebt uitgedokterd, kan je je afvragen wie je daarbij zou kunnen helpen. Misschien kan je zelf bepaalde capaciteiten in jou aanspreken om iets in beweging te krijgen.


En dan komt het moment om eerlijk tegen jezelf te zijn en je af te vragen waar jouw eigen werkpunten liggen. Kan je niet zo goed 'nee' zeggen? Heb je een grote behoefte om anderen van dienst te zijn? Is perfect net goed genoeg? Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Let je voldoende op je gezondheid om je fysieke veerkracht te ondersteunen?

Vast en zeker kan jij een aantal stapjes bedenken die je zou kunnen zetten om jezelf hierin te ontwikkelen. Een stapje richting lef. Een stapje richting planning. Of een stapje richting hulp als je er niet alleen uit geraakt.


Dus in plaats van te blijven hangen in een ongewenste situatie met piekeren en een dalend energieniveau tot gevolg, ga in de actie. Dokter uit wat je wil veranderen voor jezelf en plan kleine stapjes richting je doel.

Wedden dat je de situatie anders gaat bekijken? Wedden dat alles lichter gaat aanvoelen? Ik zie voorbeelden in mijn praktijk. Ga maar lekker constructief piekeren: piekeren met het doel structuur en helderheid te brengen in je gedachten, piekeren op een plan.


Veel succes en ... zorg voor jezelf! Alleen zo kan je optimaal zorg dragen voor een ander.


Liefs,

Anja

19 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency