Je zegt altijd ergens 'nee' tegen


Vind je het moeilijk om 'nee' te zeggen? Ben je geneigd om altijd 'ja' te zeggen, ook al maak je het jezelf dan aardig moeilijk?

Misschien wil je mensen niet teleur stellen. Misschien voelt het als falen wanneer je iemand niet onmiddellijk kan helpen. Misschien ben je bang voor de reactie van de ander. Angst is een krachtig gevoel dat ons vaak dient, maar soms verkeerde keuzes laat maken.


Als ik zeg dat je goed voor jezelf moet zorgen om als de beste versie van jezelf een ander te kunnen helpen, geeft iedereen me gelijk. Wat is dat dan, voor jezelf zorgen?

Ik denk dan onder andere aan:

- zorgen dat je voldoening haalt uit je werk

- energie geven aan je lichaam via slaap, beweging en voeding

- je brein rust geven om vervolgens je efficiëntie en focus te verhogen

- genieten van kleine dingen

- jezelf respecteren door grenzen te stellen


Als je van de ene opdracht naar de ander holt en jezelf geen pauze gunt, is het risico groot dat je fouten maakt, dingen vergeet en sowieso geen voldoening haalt uit je werk. Misschien denk je dat je goed bezig bent door een ander steeds zo snel en goed mogelijk te proberen helpen. Maar waar sta jij zelf dan op je prioriteitenlijstje?

Was jij niet bezig met iets wat je zelf belangrijk vond, voordat die ene vraag zichzelf opdrong en je planning verstoorde?


'Ik kan geen nee zeggen' is een rare hersenkronkel. Iedere keer wanneer je 'ja' zegt, zeg je immers 'nee' tegen iets anders.

Je zegt nee tegen de opdracht die je gepland had.

Je zegt nee tegen rustig een belangrijke taak afwerken.

Je zegt nee tegen de pauze die je voor ogen had.

Je zegt nee tegen de me-time waar je behoefte aan had.

Je zegt nee tegen de tijd met je gezin of vrienden.

Je zegt nee tegen je sportuurtje.


Je zegt met andere woorden nee tegen wat jij belangrijk vind, om ja te kunnen zeggen tegen iets wat een ander belangrijk vindt.


Nu zeg ik niet dat je altijd aan jezelf en je eigen planning moet denken, maar wring je niet in alle bochten om toch maar tegemoet te komen aan de prioriteiten van iemand anders. Misschien had die ander jou iets eerder moeten contacteren. Dat kan je hem of haar gerust vertellen. Zeg ook niet dat je niet kan helpen, maar wel dat je NIET ONMIDDELLIJK kan helpen. Plan het in of stel een deadline. Zorg dat jij in controle blijft van je planning.


Het zal je werkgeluk, efficiëntie én dienstverlening ten goede komen!


Lieve groeten,

Anja

9 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency