Laatst heb ik me enorm druk gemaakt

Laatst heb ik me enorm druk gemaakt over een opdracht die op mijn pad kwam en die ik echt niet zag zitten. Ik voelde mij boos en had last van het feit dat ik een stuk controle kwijt was.

Wat is nu mijn natuurlijke manier van reageren? Wel, mijn eerste reactie is er normaal eentje van stil protest en hiermee bedoel ik mezelf opjagen. Heel vermoeiend. De tweede reactie is mezelf terecht wijzen. "Komaan Anja, stel je eens wat flexibeler op! Stel je niet aan!" Om dan vervolgens tegen mijn weerstand in te gaan en aan de opdracht te beginnen. Maar tegen die tijd is mijn energievoorraad serieus gedaald!

Ik ben gedeeltelijk weer in die val gelopen, maar toen dacht ik aan mijn klanten. Waar zou ik als coach op aansturen? Dat is aanvaarden.

En dan kom ik bij Stephen Covey terecht. Hij zei: "Je hebt zaken waarbij je betrokken bent en waar je geen invloed op hebt en je hebt zaken die je raken, maar waar je ook invloed op hebt." In het tweede geval moet je natuurlijk je invloed laten gelden. Mijn situatie was er eerder eentje uit de eerste categorie. Ik was betrokken, een beetje teveel naar mijn zin, maar ik had geen invloed op de situatie.

Het enige wat je dan kan doen, is aanvaarden. Aanvaarden van de situatie, maar ook aanvaarden van jouw gevoel betreffende die situatie. Het is geen schande om je boos te voelen en het niet eens te zijn. Je moet je gewoon focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt. Wat waren mijn opties, wat lag binnen mijn invloedsfeer?

  • De situatie opblazen? Nee, want de consequenties daarvan bevallen me niet.

  • Piekeren en doemdenken? Nee, dat kost nog meer energie en daarmee is de klus niet geklaard.

  • Prioriteiten en planning aanpassen? Ja!

Ik heb mijn agenda erbij genomen en ben beginnen schuiven met dingen die ik gepland had. En uiteindelijk kreeg ik er nog wel vrede mee. Bovendien kreeg ik op die manier terug een gevoel van controle. Ik had toch wel een groot aantal aspecten zelf in de hand.

Vaak zijn we teveel gericht op onze betrokkenheid bij de situatie, dat we ons teveel laten meeslepen door onze emoties. Laat die emoties er gewoon zijn. Ze zijn een reactie van je lichaam en ze zijn helemaal ok. Vaak heeft jouw gevoel het bij het rechte eind en is het zinvol hiernaar te luisteren bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven en dus situaties waar je invloed op hebt. Maar wanneer je geen invloed hebt op de situatie, is het verstandiger ze gewoon te laten zijn en je focus te verleggen naar de dingen waar je wel invloed op hebt. Zo wordt de situatie voor jezelf ook draaglijker.

Door mijn gedachten te sturen richting iets constructiefs, veranderde ook mijn gevoel en mijn gedrag en uiteindelijk ook mijn energieniveau.

Herken je jezelf hierin en wil je even over je situatie praten? Je mag me altijd opbellen voor een vrijblijvend telefonisch gesprekje.

Het ga je goed en tot later!


Energieke groeten,

Anja

10 keer bekeken0 reacties

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency