Wat te eten om je stresssysteem te ondersteunen? Hier zijn 3 do's en 3 don'ts.


Met een appel per dag ga je geen burn-out vermijden. Dat wordt vaak lacherig gezegd. Natuurlijk niet! Ik ga dat zeker niet ontkennen. Maar is het niet het totale plaatje? Is voeding toch niet een puzzelstukje in onze energie en veerkracht? Kan jij je nog goed concentreren na een zware en goed vullende lunch bijvoorbeeld?

Laten we a.u.b. het kind niet met het badwater weggooien. Ik heb hier 3 do's en 3 don'ts voor jou om je stresssysteem te ondersteunen. Probeer het eens uit en voel wat het doet met je energieniveau. Wil je meer uitleg over het hoe en waarom? Contacteer mij of organiseer een lezing. Ik leg je met veel plezier uit hoe ons stresssysteem werkt en hoe voeding hier een invloed op uitoefent. (Dit was immers mijn eindwerk tot voedingsconsulent ;-))


Hier zijn ze dan. Veel succes!


DO'S in tijden van spanning


  1. Volkoren granen: Hoe meer het graanproduct wordt geraffineerd, hoe minder vitamines, mineralen en vezels erin zitten. Je krijgt eigenlijk lege calorieën. De vitamines en mineralen zijn onder andere belangrijk voor de zetmeelvertering en de vezels moeten ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet piekt na het eten van granen. Daarom moeten we van granen altijd de hele korrel of de minder bewerkte korrel eten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkoren pasta. Granen zijn rijk aan vitamine B, magnesium, zink en chroom, die belangrijk zijn voor een goede bijnierwerking.

  2. Groenten en fruit Groenten en fruit zitten boordevol vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn uiterst belangrijk voor stressbeheersing en een goede bijnierwerking. Denk maar aan hun rol als co-enzym bij verschillende chemische processen, zoals de omzetting van aminozuren in hormonen. Onze bijnieren zijn grootverbruikers van vitamine C! Vitamine B speelt dan weer een grote rol in onze energiestofwisseling.

  3. Eiwitten Ons lichaam bestaat voor 17% uit eiwitten (of aminozuren, de bouwstenen van eiwitten). Wat is de link met ons stresssysteem? Wel, kijk bijvoorbeeld naar het aminozuur fenylalanine. Deze is betrokken bij de aanmaak van adrenaline, noradrenaline, dopamine en insuline. Tryptofaan is belangrijk bij de productie van melatonine en dus voor ons slaap-waakritme. Als we de aanvoer van eiwitten nog kunnen combineren met gezonde vetten, zijn we helemaal goed bezig. Denk aan noten, vis of avocado. Alles wat we eten bevat eiwitten, varieer voldoende. Bovendien wordt aangeraden niet te overdrijven met dierlijke eiwitten, omwille van verzadigd dierlijk vet en arachidonzuur, vervuiling van onze zeeën, relatie met kanker, hormonen en antibiotica in vlees, …


DON'TS in tijden van spanning

  1. Overeten/zware maaltijd tijdens de lunch Wat gebeurt er als je te veel eet of een zware gefrituurde maaltijd kiest? Alle energie gaat naar je spijsvertering. Het liefst zou je dan in de zetel ploffen, beetje internetten, TV kijken, ... "Maar a.u.b. laat me niet teveel nadenken!" Een salade, soep of brood met mager beleg vormen een betere keuze als je na de middag nog een goede energieke prestatie wil neerzetten.

  2. Cafeïne Hoewel er heel wat goede eigenschappen verbonden zijn aan cafeïne, is het verstandig om hier niet mee te overdrijven wanneer je stresssysteem onder druk staat. Cafeïne kan de opname van vitamines en mineralen negatief beïnvloeden. Maar het voornaamste nadeel is dat het je bijnieren aanzet tot de productie van adrenaline en noradrenaline. Dit zal je gevoel van spanning, stress en gejaagdheid nog versterken en put je lichaam uiteindelijk uit. Reserveer je kopje koffie dus voor een rustig, ontspannen moment en geniet ervan!

  3. Alcohol Ik kan zò genieten van een glas wijn! Toch reserveer ik dit tot het weekend. Waarom? Er zijn een aantal nadelen voor onze stressbestendigheid, maar ik wil er hier eentje vermelden en dat is de invloed op onze slaap. Alcohol is een instant ontspanner. Het maakt je minder alert en sust je sneller in slaap. Echter, de kwaliteit van de slaap is verminderd, waardoor je ’s ochtends niet energiek wakker wordt en het effect van de ontspanning slechts van korte duur was. Ik merk persoonlijk een groot verschil bij het ontwaken. 1 glaasje wijn doordeweeks is voor mij al voldoende om moeilijker uit bed te geraken de ochtend nadien. Dat heb ik er niet voor over!

Wil je nog meer lezen? Download de gratis pdf Energie door voeding:299 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency