Een gevoel van onmacht

Vermits ik regelmatig mensen ontmoet die worstelen met een gevoel van onmacht, vond ik het een goed idee om hier eens een blog over te schrijven.


Hoezo, gevoel van onmacht? Wel, het contact met je collega loopt helemaal stroef, maar je hebt het gevoel hier tot het einde van je dagen aan vast te zitten. Of door een fusie krijg je taken die je helemaal niet ziet zitten. En hé, dit is niet het moment om daar tegenin te gaan! Maar het kan ook op het vlak van voeding zijn. Je hebt bijvoorbeeld veel verplichtingen, waardoor je het gevoel hebt geen vat te hebben op je voedingspatroon. Of mensen zijn dit voedingspatroon van jou gewend en je wil geen opmerkingen uitlokken of 'moeilijk' doen.


Herken je je hierin? Je bent zeker niet alleen. Een gevoel van onmacht veroorzaakt heel wat stress, onrust, negativiteit of zelfs apathie. Blijf er niet mee zitten. Door je focus te verleggen geraak je vaak een heel eind.


"Dat kan niet"

Ik geloof je op je woord. Er is heel veel wat niet kan. Maar er is ook heel veel wat wel kan. Zoek het in de kleine dingen. Waar heb jij invloed op? Start met zaken waarvan je op dit moment denkt dat ze geen verandering kunnen brengen. Een paar kleine negatieve wijzigingen kunnen een neerwaarts sneeuwbaleffect teweegbrengen. Maar een paar kleine positieve wijzigen kunnen net zo goed een heuse opwaartse trend inluiden.


Om te beginnen met hoe jij je voelt, hoe je denkt, hoe je kijkt, hoe jij je kleedt en ga zo maar door. Daar heb jij invloed op. Je hebt invloed op jezelf. En als je eerlijk bent, weet je eigenlijk wel dat dit verschil maakt. Een nors gezicht of een glimlach beïnvloedt de stemming in je naaste omgeving. Dit geldt ook voor de manier waarop je goedemorgen zegt of naar je volgende verplichting gaat.

Feit is, indien je hier een beetje op let en je positiever gaat gedragen, reageert je omgeving erop en creëer je dus een aangenamere omgeving voor jezelf.


Vervolgens, waar richt jij je op? Op problemen? Of op mogelijkheden, kansen, uitzonderingen? Je hebt invloed op waar jij je focus op legt.


Om nog eens terug te komen op het eerder genoemde voorbeeld, je kan inderdaad niet om die vervelende collega heen. Maar wat gaat er wel goed? Je werk is toch meer dan die ene collega. Geef aandacht aan wat er goed gaat. Zoek manieren om meer gebruik te maken van situaties of bezigheden die jou energie geven op je werk. Je batterijen laden op en je bent beter gewapend wanneer er een confrontatie met je collega komt. Geloof mij, je zal rustiger, standvastiger en zelfzekerder reageren.


Dit geldt net zo voor andere situaties waar je je machteloos voelt. Focus op goede, positieve dingen die je energie geven. Zo breng je de balans tussen aangename en onaangename gebeurtenissen in evenwicht. Misschien blijkt uiteindelijk zelfs dat de situatie toch niet zo uitzichtloos was als je dacht!


Ten slotte wil ik je graag aanmoedigen om na te denken over wat je zelf wil. Wat is je ideaalplaatje? Sommige factoren beletten je je doel te bereiken en geven je een machteloos gevoel. Dat zijn dan waarschijnlijk de dingen waar je aan dacht, toen je de titel van deze blog las. Welke andere opties zijn er om je doel te bereiken? Ontwaak de creatieveling in jezelf. Wat heb je hiervoor nodig? Mis je informatie? Ruggesteuntje? Een opleiding?


Vergeet niet, je hebt altijd een keuze.

Bekijk de drie stappen even voor jouw specifieke situatie. Start klein en geef niet op. Alles en iedereen verandert. Je kan dus maar beter proberen om verandering een goede kant uit de duwen :-).


Heb je moeite om je focus te verleggen of de mogelijkheden te vinden? Bel me eens op of stuur me een mailtje. Leg me je situatie voor en misschien kan ik je helpen een opening te vinden.


Hartelijke groeten,

Anja

15 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency