Moeten we aan 'sociale media - detox'?

Bijgewerkt: 23 okt 2018Weet je waar ik het moeilijk mee heb? Een evenwicht vinden in het aanwezig zijn op social media. Vroeger wou ik geen Facebook omdat ik daar geen behoefte aan had en geen tijd in wou steken. Sinds ik Vitality Projects heb opgestart groeide de behoefte om actief te worden op Facebook, Instagram, Pinterest en LinkedIn. En ik moet toegeven, het heeft wel degelijk een meerwaarde. Waar ik vroeger dacht dat het allemaal heel oppervlakkig was, merk ik nu dat deze digitale connecties waardevol zijn. Connecties met mensen die je vaak tot minder vaak ziet, maar ook connecties met mensen die je zonder 'het digitale zijn' niet had gekend.

Tot zover de lovende woorden over social media. Waar wil ik naartoe? Naar de oeroude stelling 'trop is teveel!'.

Ons brein heeft af en toe rust nodig. Ken je ook dat gevoel dat je de briljantste ideeën krijgt wanneer je even niets aan het doen bent. Wanneer je even de hond uitlaat. Wanneer je wacht op je kinderen aan de schoolpoort. Wanneer je naar de winkel fietst. En ga zo maar door.

Waarom hebben we het dan zo moeilijk om onze hersenen deze rust te gunnen. Als we even 5 minuutjes moeten wachten, zijn we geneigd de smartphone te pakken. Onze hersenen zijn verslaafd aan de afwisseling en de flitsende input. Maar we kunnen ons afvragen of we wel zo efficiënt bezig zijn als het lijkt. Door even in het niets te starten, gaan je hersenen zelf aan de slag. Verbaas jezelf wat daar uit komt!

En nee, er komen geen tips. Ik denk dat iedereen zelf wel een aantal tips kan verzinnen. Beter nog, ik stel voor dat we nu even een paar minuutjes naar buiten kijken en niets doen.

Liefs,

Anja

#energie #concentratie #socialmedia #focus

6 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency