Stel niet meer uit!Eerst even de mail checken ...

Eerst even dit opruimen ...

Ah, dat kan nog wel even wachten ...

Morgen begin ik er aan ... Of nog 5 minuutjes ...

Herkenbaar? Je hebt geen zin om aan die ene grote taak te beginnen en neemt daardoor kleine dingen of afleidingen voor, zodat die grote taak steeds voor je uit wordt geschoven. Althans, dat denk je, want in werkelijkheid draag je die taak de hele tijd mee in je hoofd en wordt het steeds moeilijker om er aan te beginnen.

Tot het dringend wordt! Dan wordt het plots een 'moetje'. En als er iets is waar veel mensen een hekel aan hebben, dan zijn het wel 'moetjes'. Als je pech hebt komt er op dat moment nog iets dringends bij, waardoor je tot over je oren in het werk komt te zitten.

Hoe krijg je het voor elkaar om toch op tijd de koe bij de hoorns te vatten?

1. Reserveer vaste tijdstippen op een dag voor kleine klusjes, het checken van mails of pauzes. Door het inbouwen van structuur krijg je ruimte om zonder afleiding aan grotere taken te werken.

2. Voorzie een ritueel als startsein om aan een grote of vervelende taak te beginnen, vb. naar toilet gaan, water halen of je even uitrekken. Een vast ritueel bereidt je hersenen voor op je focusmoment. Het begin is immers het moeilijkst. De kans is groot dat je daarna de smaak te pakken hebt en gebeten bent om het af te maken.

3. Wanneer je geen zin hebt om te starten omdat het eindresultaat te ver van je verwijderd is, is het zinvol om tussentijdse resultaten in te bouwen waar je naartoe kan werken. Dat geeft een voldaan gevoel en werkt motiverend.

4. Voorzie een kortere focusperiode, vb. een half uurtje. Het is gemakkelijker om ergens aan te beginnen wanneer je pauzemoment niet te ver verwijderd is. Kom dan natuurlijk niet in de verleiding om een lange pauze te nemen! Even naar buiten kijken, je benen strekken of je rug en schouder stretchen is voldoende. Gewoon de hersenen een paar minuutjes hun vrije gang laten gaan.

5. Wanneer hetgeen je steeds uitstelt niet je opperste concentratie vereist, kan je het onaangename aan het aangename koppelen en misschien een leuk muziekje opzetten.

The most effective way to do it, is to do it!

Succes,

Anja

#focus #concentratie #uitstelgedrag

22 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency