Voorbereiding van een deugddoende vakantieKen je het gevoel dat je uitkijkt naar de vakantie, maar nog een heel pak wil afronden of alvast wil opstarten?

Je hebt nog een aardig to-dolijstje alvorens je van de welverdiende rust kan genieten. Of je neemt nog een beetje werk mee naar huis, omdat je toch nog niet onmiddellijk naar je vakantieplek vertrekt. Herkenbaar?

Velen zitten nog volop in de 'drive' wanneer ze op vakantie vertrekken, met de gebruikelijke dip of hoofdpijn tot gevolg gedurende de eerste dagen.

Ik ken het gevoel in ieder geval. Ik voelde me vroeger zo ontzettend moe de eerste vakantiedagen!

Wat kan je hieraan doen?

"Planning, planning en nog eens planning"

Begin op tijd af te ronden. En daarmee bedoel ik niet op de laatste dag voor je op vakantie vertrekt! Daarmee bedoel ik een paar weken of zelfs een een paar maand van tevoren, afhankelijk van je werkzaamheden. Maak je planning zodanig dat belangrijke zaken afgerond kunnen worden en lanceer, indien mogelijk, geen nieuwe initiatieven die extra meetings en werk met zich meebrengen.

Wat maakt de beste indruk: dat jij je zaken op orde hebt en je kwaliteit kan waarborgen, of dat jij als een kip zonder kop rondloopt?

In je planning voorzie je dus om een aantal taken af te kunnen vinken.

Andere taken schuif je een paar weekjes voor je uit. Noteer deze op een to-dolijstje voor na de vakantie of plan alvast een meeting na je terugkomst. Op deze manier creëer je rust in je hoofd. Wat nu niet af is, is gepland.

Plan je laatste week niet vol. Je weet waarschijnlijk uit ondervinding dat collega's of onverwachte situaties je tijd en aandacht op dat moment opeisen. Zorg dus dat je dan zelf geen prioritaire zaken op de agenda zet, waardoor je in stress of tijdsnood komt.

"Vergeet niet te communiceren"

Vertel collega's en belanghebbenden ruim van tevoren wanneer je op verlof vertrekt, zodat ze in staat zijn hun planning hierop aan te passen. Denk hier zeker aan indien je afhankelijk bent van anderen om je werk voor de vakantie op tijd afgerond te krijgen.

Vraag hen ook naar hùn vakantieplanning.

Zorg op tijd voor overdracht zodat collega's gedurende je afwezigheid op de hoogte zijn en misschien wel een probleem kunnen oplossen. Dit spaart je miserie en tijd wanneer je terugkomt. Spreek ook af naar wie je in je 'out-of-office reply' mag verwijzen.

Bedenk: iedereen heeft recht op vakantie. Het is volstrekt normaal dat je er even tussenuit gaat.

"Striktere scheiding werk/privé in de laatste werkweek"

Kom los van je werk door geen werk mee naar huis te nemen in de laatste werkweek. Dit heeft als voordeel dat je hoofd alvast in vakantiestemming komt. Hierdoor is de overgang minder groot en beperk je het risico op hoofdpijn of vermoeidheid in de eerste dagen van je vakantie. Je hebt dan ook lekker tijd om thuis alles vakantieklaar te maken.

- Hang bijvoorbeeld een aftelkalander op.

- Kijk ruim van tevoren welke boodschappen je nog in huis moet halen en plan deze in. (nieuwe wandelschoenen voor de kinderen, bikini, extra ondergoed, dakkoffer, ...)

- Slaap meer dan gebruikelijk in de laatste week voor je vakantie en eet zo gezond mogelijk.

Waarvoor dient vakantie? Om te genieten, los te laten en de batterijen op de laden. Meestal verwacht het bedrijf dat je met nieuwe energie uit vakantie komt. Heb dan ook het lef om je werk zo aan te passen dat je daadwerkelijk van een deugddoende vakantie kan genieten. Van het begin tot het einde!

Ik wens je een verkwikkende en ontspannende vakantie!

Anja

#energie #vakantie #rust

10 keer bekeken

© 2017 Vitality Projects. All rights reserved. Website created by GOALS. agency